Espace 126 Community Center and School / Studio 02 Architects

Espace 126 Community Center and School / Studio 02 Architects

© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly© Luc Boegly+ 18


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    3800 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

  • Main architects:

    Thomas Collet

© Luc Boegly
© Luc Boegly

Text description provided by the architects. The town hall of the village and the school system of Jacqueline Auriol extend to the heart of Saint Herblain; The town’s idea to renovate them testifies to the strong desire to perfect the image of its town centre, through a real architectural and landscape response for its public facilities. The multiplicity of buildings that make up the project and their construction period reveal a lack of overall coherence. We then endeavored to give a new impetus to the whole so that the equipment benefits from a new dynamic.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The stakes are high: it is a question of recreating the link on the one hand between the two facilities, on the other hand between the project and its relationship to the street, to the city. The first response to this reconnection results in a rich and detailed landscape treatment of the whole.

© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly
© Luc Boegly

The project is imbued with a strong commitment that perfectly meets the challenges posed, in terms of accessibility, energy performance, readability, but also of course and aesthetics. The school system, isolated from the outside, is adorned with wooden cladding, giving it a more qualitative image. Four awnings affirm the different nursery and primary entrances to the school.

Plan
Plan

The work carried out on the media library located along the boulevard François Mitterrand, simultaneously meets two objectives: the extension and enhancement of the socio-cultural center with the creation of a new media library as well as the development of a public square.

© Luc Boegly
© Luc Boegly

The built front structures the street façade and the forecourt. Surmounted by an awning, the metal frame, alternating empty and full, draws the weft of the street; there is also a subtle play on the underside, providing light and protection from the sun or weather.

© Luc Boegly
© Luc Boegly